Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 13 3.3.4 Een plek om te participeren Als je omwonenden betrekt, ze samen laat werken of zelfs eigenaar maakt, voelen ze zich met elkaar verantwoordelijk voor de producten. Door samen te schoffelen, eieren te rapen, oogst uit te wisselen, etc. ontmoeten ze elkaar en is het product de verbindende factor. Het biedt een gespreksonderwerp waar ook thuis, aan de keukentafel, over verder gesproken zal worden. Het brengt de wijkbewoners samen. Wellicht kan dit ook op grotere schaal, als mensen aandelen kunnen kopen of op een andere manier ‘eigenaar’ kunnen worden, bijvoorbeeld door een adoptievarken in de klas. Praktische voorstellen - Stedelingen eigenaar maken door Community Shared Ecosystem (CSE, waarbij bewoners tot aandeelhouders gemaakt worden), een coörporatie, adoptie - Omwonenden laten meewerken in het voedselproducerend systeem - Landbouwcursussen voor omwonenden - Producten waar elke bevolkingsgroep zich thuis bij kan voelen - Het voedselproducerend systeem in (de buurt van) een krachtwijk plaatsen 3.3.5 Kenniscentrum voor diverse culturen en tradities ‘Halal is eng’. ‘Koosjer is ingewikkeld’. De culturele tradities omtrent eten zijn nog onbekend en er hangen vooroordelen omheen. Zo zou ‘de Islamitische gemeenschap’ absoluut geen trek hebben in een varkensfokkerij in haar omgeving, beweerden niet-Islamitische stemmen. Volgens Abdou Khoulani, de voorzitter van de PvdE, een stadspartij met een islamitische achterban, is dat niet waar. Hij stelt liever dat het gros van de moslims varkensproductie evenals alcoholproductie niet afkeurt, zolang men het zelf niet hoeft te consumeren. Khoulani gaat nog een stap verder en pleit voor de productie van varkensvlees naast halal voedselproductie. ‘Beide partijen ontmoeten elkaar op dezelfde plek en leren van elkaar dat het ene of het andere niet eng is. Dat is goed voor de acceptatie.’ Hij erkent wel dat hij daar een romantisch ‘misschien wel té romantisch’ beeld bij heeft. Ook andere stakeholders zien veel in het produceren van etnische producten. Tropische groenten en zuivelproducten, zoals geklaarde Hindoestaanse boter, ghee, worden genoemd; niet in de laatste plaats om kennis te verstrekken over de (Hindoestaanse) cultuur. Praktische voorstellen - Producten waar elke bevolkingsgroep zich thuis bij kan voelen combineren - Halal productie naast varkensvleesproductie - Een gemakkelijk bereikbare locatie, binnen de tramlijnen - Het voedselproducerend systeem in (de buurt van) een krachtwijk plaatsen - Uitgebreide voorlichting en activiteiten rondom de productie Pagina 12

Pagina 14

Interactieve digi webshop, deze krant of rapport is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online bladerbaar maken van e-whitepapers.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication