2 De voeding van gezonde Nederlandse kinderen in het algemeen is kwalitatief onvoldoende en voldoet niet aan de daarvoor geldende richtlijnen. Voedingsinterventies op scholen verbeteren de kwaliteit van de voeding. Verschillende studies naar het effect van het verstrekken van maaltijden op scholen met kinderen met een sociaal-economische achterstand laten zien dat dit een positief effect heeft op verschillende medische en mentale prestatie-indicatoren. Voor kinderen op LZK-scholen is een goede voeding nog belangrijker dan voor gezonde kinderen. De hoofdconclusie van deze literatuurstudie is dat voedingszorg een onmisbaar onderdeel is van de medische behandeling van kinderen met een chronische aandoening. Adequate voedingszorg draagt bij aan een gunstiger verloop van de ziekte, vermindering van de zorgbehoefte, verbetering van de kwaliteit van leven, reductie van schoolverzuim en aan het voorkomen van complicaties op de langere termijn. Dit alles zorgt voor betere onderwijsmogelijkheden voor de betreffende kinderen. De specifieke eisen aan de voeding vragen om continue aandacht voor de keuze van de soort en de hoeveelheid voedingsmiddelen. Kinderen in de leeftijd tot 12 jaar hebben kundige ondersteuning nodig om hier zelfstandig mee om te leren gaan. Adequate voedingszorg is continue zorg en mag op de scholen voor kinderen met een chronische aandoening (LZK-scholen) als belangrijk onderdeel van de medische behandeling dan ook niet ontbreken. Pagina 7

Pagina 9

Interactieve web handleiding, deze drukwerk of catalogus is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online publiceren van digi PDF's.

419 Lees publicatie 114Home


You need flash player to view this online publication