16 Dat voeding kan bijdragen aan het reduceren van de zorgconsumptie blijkt uit het voorgaande hoofdstuk. Dit effect is echter voor bovenstaande aandoeningen niet goed gekwantificeerd. Voor ondervoeding zijn al wel talloze internationale en ook enkele Nederlandse publicaties verschenen waarin is aangetoond dat de aanpak van ondervoeding met eiwit-energieverrijkte voeding of medisch ondersteunende voeding effectief en kosteneffectief is (zie Literatuurlijst, bron 25-27). Het grote belang van voorkoming en behandeling van ondervoeding is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) erkend: met het oog op verbetering van de zorg en kosteneffectiviteit heeft het IGZ in 2007 een prestatie-indicator ‘‘ondervoeding’ voor ziekenhuizen gedefinieerd, zowel voor volwassenen als voor kinderen (zie Literatuurlijst, bron 28). Ziekenhuizen worden zo verplicht gesteld zowel volwassenen als kinderen te screenen op ondervoeding, en hen optimaal te behandelen. Er is beperkte literatuur beschikbaar over ondervoede kinderen in de thuissituatie. In een studie van Ashworth wordt beschreven dat ondervoede kinderen, in een goed functionerend systeem van gezondheidszorg, vooral thuis (en dus niet in het ziekenhuis) behandeld moeten worden, onder voorwaarde dat de verzorgers om kunnen gaan met de eisen die aan het dieet gesteld worden (eiwit- en energieverrijking) (zie Literatuurlijst, bron 29). Dit stelt dus ook eisen aan de scholen waar de kinderen het grootste deel van de dag doorbrengen. Pagina 21
Pagina 23Scoor meer met een webshop in uw uitgaves. Velen gingen u voor en publiceerden gidsen online.
419 Lees publicatie 114Home