3. Langdurige ziekte, voeding en gezondheid 7 In het kort Hoe divers de voedingseisen binnen de medische behandeling van chronisch zieke kinderen met verschillende aandoeningen ook zijn, ze dienen één gemeenschappelijk doel: het handhaven en verbeteren van de voedingstoestand, om zo het ziekteverloop gunstig te beïnvloeden, complicaties op korte en lange termijn te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. De specifieke eisen aan de voeding vragen om continue aandacht voor de keuze en hoeveelheid van levensmiddelen. Kinderen in de leeftijd tot 12 jaar hebben kundige ondersteuning nodig om hier zelfstandig mee om te leren gaan. Handhaven en verbeteren van voedingstoestand De voedingsbehoefte van langdurig zieke kinderen verschilt van de voedingsbehoefte van gezonde kinderen. Daarnaast hangt de voedingsbehoefte samen met de aandoening en het medicijngebruik. Er bestaat daardoor niet één enkele voedingsinterventie die voor alle kinderen op de LZK-scholen geschikt is. De voedingseisen als onderdeel van de behandeling van de verschillende ziekten zijn zeer divers, maar ze dienen één gemeenschappelijk doel: het handhaven en verbeteren van de voedingstoestand, om zo het ziekteverloop gunstig te beïnvloeden en complicaties op lange termijn te voorkomen. Voor het ene kind ligt de nadruk op het voorkomen van ondervoeding, voor een ander kind op het vermijden van allergische reacties, zoals een shock, en voor weer anderen op het strak reguleren van de bloedglucose. Pagina 12

Pagina 14

Scoor meer met een webshop in uw artikelen. Velen gingen u voor en publiceerden sportbladen online.

419 Lees publicatie 114Home


You need flash player to view this online publication