2. Vleeskuikenhouders als eersten aan de slag 2.1. Aanpak start Er is veel aandacht besteed aan de opstartfase met het bedrijfsteam bij de vleeskuikenhouders, met een strakke begeleiding vanaf de eerste rondes bij alle vleeskuikenhouders vanuit 2SS. Het doel is om eerst de basis (hygiëne, opvang eendagskuikens, water en klimaat) zo spoedig mogelijk op orde te krijgen, om vandaaruit de sterktes en zwaktes per bedrijf te kunnen definiëren. Na drie rondes wordt de voortgang geanalyseerd en wordt een plan van aanpak per bedrijf gedefinieerd. De kritische basispunten die van belang zijn voor de diergezondheid krijgen bij de opstartfase speciale aandacht. Deze basisthema’s zijn: ‐ Hygiëne o Wijze van reinigen en ontsmetten, welke producten er gebruikt zijn, et cetera o Extra aandacht voor reiniging van het waterleidingsysteem ‐ Opvang van de eendagskuikens o Kwaliteit kuikens o Kuikenopvang (protocol van Aviagen EPI) uitgereikt en besproken met de teams o Temperatuur kuikens, stal, strooisel o rapportage vanuit de broederij o Terugrapportage aan de broederij o Eerste voer verstrekken, hoe veel en hoe vaak ‐ Water o Welke waterbehandelingen o Wateronderzoek naar verschillende parameters  Extra onderzoek naar Tetracycline‐ en Quinerolonen‐resten o Waterkwaliteit is een belangrijke parameter voor een gezond kuiken ‐ Klimaatmetingen o CO2, NH3 o Strooiselcondities (tevens welzijnsparameter) o Windsnelheidsmetingen ‐ Technische kengetallen o VKI‐informatie o Eventueel ingezette antibiotica, dagdosering per dierjaar (dd/dj) o Slachterij‐informatie o Groei‐ en voederconversiecijfers per stal Na de opstartfase zal het bedrijfsteam van elk bedrijf op basis van de terugkoppeling van 2SS een analyse van de knelpunten op het bedrijf maken, en zal gezamenlijk een plan van aanpak worden opgesteld. Voor een antibioticavrije productie in de pluimveeketen is een kwaliteitsontwikkeling nodig bij alle direct betrokkenen − de pluimveehouder, de dierenarts en de mengvoerspecialist. Deze laatste twee zijn degenen die de eerstelijnvoorlichting verzorgen en die daarmee het dichtst bij de pluimveehouder staan. 6 Pagina 5

Pagina 7

Heeft u een clubmagazine, novia facts of e-reisgidsen? Gebruik Online Touch: archief digitaal bladerbaar publiceren.

657 Lees publicatie 1Home


You need flash player to view this online publication