52 Door het ILVO te Gent werden afbraakkarakteristieken in de pens bepaald met gebruik van het protocol van het Nederlandse Centraal Veevoeder Bureau (CVB) voor in sacco analyses. De incubatie is uitgevoerd met drie lacterende koeien op een standaardrantsoen met maïskuil, graskuil en krachtvoer. Nylon zakjes met 1,7 g DS kroos per zakje werden in de pens gehangen. De incubatieduur was 3,8, 24,5 en 336 uur. Na incubatie werden de nylon zakjes meteen in ijswater gedompeld om de microbiële activiteit te stoppen. Enkele zakjes met vers kroos werden gewassen zonder voorafgaande pensincubatie. Na het vriesdrogen van de inhoud van de zakjes werden residuen op relevante kenmerken geanalyseerd. Uit de resultaten zijn de volgende afbraakkarakteristieken afgeleid: Uitwasbare fractie (W). Dit is vastgesteld door het wassen van nylon zakjes met kroos zonder incubatie. De oplosbare fractie (S) van eiwit. Dit is vastgesteld na het schudden van kroos in leidingwater gedurende 30 minuten. De fractie kleine deeltjes, berekend als W-S. De niet-afbreekbare fractie (U) als residu na 336 uren incubatie. De potentieel afbreekbare fractie (D), berekend als 100 – W-U. De afbraaksnelheid kD door het bepalen van afbraakdata met de formule: D(t) = W + D x (1 – e(-kdxt)). Hiermee wordt de afbraak in % per uur berekend. De darmverteerbaarheid van pensbestendig eiwit (DVBE) is berekend als ((BRE- U)/ BRE)*100. De DVE en OEB zijn berekend met de CVB-systemen van zowel 1994 als 2007. In de resultaten zijn alleen de gegevens uit het model 2007 weergegeven. De verteerbaarheid van organische stof is bepaald middels een in vitro-incubatie met cellulase, zoals beschreven door De Boever et al in 1999. Middels regressieformules is hieruit de VEVI afgeleid. Voor referenties en aanvullende informatie, zie Bijlage 3. De analyses door Nutricontrol zijn uitgevoerd middels gecertificeerde analysemethodes. Pagina 59

Pagina 61

Scoor meer met een e-commerce shop in uw catalogussen. Velen gingen u voor en publiceerden relatiemagazines online.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication