3. De waarde van eendenkroos als veevoer 3.1 Plan van aanpak In het najaar van 2015 zijn monsters verse kroos genomen in Uddel, en vervolgens ingevroren. Twee van deze monsters zijn aangeboden aan Nutricontrol te Veghel voor analyses van de chemische samenstelling (hierna te noemen Nutriconsult 1 en 2) en een verzamelmonster is aangeboden aan het ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek) te Gent voor de analyse van de pensafbraakkarakteristieken en de in vitro-verteerbaarheid van de energie van kroos. Van al het verteerde voer in herkauwers wordt gemiddeld 70% in de pens afgebroken. Bacteriën produceren met name vluchtige vetzuren en microbieel eiwit, die in de pens c.q. de dunne darm worden verteerd en voor de stofwisseling en de aanmaak van vlees beschikbaar komen. Belangrijke nutriëntkenmerken voor groeiende herkauwers zijn de netto beschikbare energie (VEVI), Darm Verteerbaar Eiwit (DVE), Onbestendig Eiwit Balans (OEB), darmverteerbaar lysine (DVLYS) , darmverteerbaar methionine (DVMET) en Fermenteerbare Organische Stof (FOS). Neutral Detergent Fiber (NDF) is belangrijk voor de stabiliteit in de pens van de dieren. Een lijst met afkortingen is opgenomen in bijlage 2. Van het kroos is de volledige samenstelling geanalyseerd: drogestof, ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof, ruwe as, NDF en suiker. Tevens zijn de gehaltes aan mineralen geanalyseerd, de patronen voor vetzuren en aminozuren, alsmede enkele kenmerken die van belang zijn voor de voedselveiligheid. 51 Gert Hemke Pagina 58

Pagina 60

Heeft u een verenigingsblad, issuu of digi folders? Gebruik Online Touch: onderwijs catalogus digitaal bladerbaar maken.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication