Opbrengst Kenniskeuken De opbrengsten voor de te onderscheiden primaire en secundaire doelgroepen zijn: Kinderen met een chronische aandoening (4-13 jaar) Ouders van kinderen met een chronische aandoening Schoolteam (PO) 3 Meer zelfredzaamheid; meer plezier in eten; meer kennis van (gebalanceerde) voeding en in staat een gezonde keuze te maken; optimale voedingstoestand; minder schoolverzuim en betere leerprestaties. Uiteindelijk betere kwaliteit van leven met behoud van regie over eigen leven en toekomstperspectief. Meer ondersteuning bij voedingzorg van kind; meer regie en zelfredzaamheid; minder last in rol van verzorger; meer deskundigheid; betere kwaliteit van leven. Behoud en uitbouw van (kennis over) voedingszorg op twee LZK-scholen; voeding als integraal onderdeel van schoolbeleid op alle LZK-scholen; meer kennis en ervaringen over voedingszorg voor kinderen met een chronische aandoening en hun omgeving in het reguliere onderwijs; tijdige signalering van voedingsproblemen; verbetering leerprestaties en zelfredzaamheid; impuls voor voedingszorg op andere scholen voor kinderen met een chronische aandoening. De (voedings) wetenschap (Para)medici Landelijke en lokale overheid Industrie Zorgverzekeraars Onafhankelijke en praktisch toepasbare informatie en ervaringskennis in combinatie met wetenschappelijke kennis over wat voedingszorg voor kinderen met een chronische aandoening inhoudt en hoe de effectiviteit van die voedingszorg kan worden vergroot. Verbetering van transitie van ziekenhuiszorg naar voedingszorg thuis en op school; afname aantal kinderen met een afwijkende voedingstoestand; (meer) inzicht in het omgaan met voedingsproblemen van kind en ouder in de thuissituatie en op school. Kosteneffectieve gezondheidsinterventies en onafhankelijke en toegankelijke informatie over effectieve voedingszorg. Samenwerkings- en leeropbrengsten en meer arbeidsparticipatie. Imagoverbetering en een meer proactieve benadering van voeding voor kinderen met een chronische aandoening; beschikbare kansen voor productinnovatie en het vermarkten ervan. Meer zelfredzame burgers, betere zorg, minder gebruik en kosten van de gezondheidszorg en een instrument voor marketing en klantenbinding. Aanpak De ‘Kenniskeuken - effectieve voedingszorg voor kinderen met een chronische aandoening’ start zodra de financiering rond is, bij voorkeur in het schoolseizoen 2011-2012 en loopt tot 2016. Daarbij worden drie programmalijnen onderscheiden. Programmalijn 1: Vaststellen van de state of the art van de huidige voedingszorg. De focus ligt op gesignaleerde verbeter- en knelpunten in de voedingszorg, op hiaten in de kennis en op nog onbenutte oplossingsmogelijkheden. Programmalijn 2: Optimaliseren en ontwikkelen van interventies en ondersteuningsaanbod op de twee LZK-scholen, met als focus de ontwikkeling van een E-health portal, inclusief videocoaching. Optioneel: uitbreiding met onderzoeksthema’s van bijvoorbeeld de (dieet)voedingsmiddelenindustrie, zoals verbeterde productinformatie, ontwikkeling van nieuwe (dieet)producten. Uitgangspunten zijn: • Het kind in zijn leefomgeving staat centraal; • Een procesmatige, uitnodigende en positieve aanpak; • Het centrale inhoudelijke thema is het stimuleren van zelfredzaamheid; • Een combinatie van ((elementen uit) veelal bestaande) interventies, ❍ gericht op diverse betrokken doelgroepen: kind, ouders, schoolteam en zorgteam ❍ en die te vertalen zijn naar interventies die in het reguliere onderwijs gebruikt kunnen worden. Pagina 8

Pagina 10

Heeft u een whitepaper, turnpages of online studiegidsen? Gebruik Online Touch: club blad van papier naar digitaal converteren.

502 Lees publicatie 185Home


You need flash player to view this online publication