Managementsamenvatting 1 Investeren in kennis over effectieve voedingszorg voor kinderen met een chronische aandoening door gebruik te maken van de unieke setting die LZK-scholen kunnen bieden. Gezonde voeding voor iedereen Gezonde voeding is onmisbaar voor iedereen en in het bijzonder voor kinderen met een chronische aandoening. Voeding is een van de factoren die het verloop van de ziekte op de kinderleeftijd beslissend kunnen beïnvloeden. Kinderen met een chronische aandoening, zoals diabetes, chronische darm- en nierziekten, longziekten, voedselintolerantie en allergieën, hebben vaak specialistische voedingszorg nodig. Velen van hen kampen met een afwijkende voedingstoestand, wat kan leiden tot (verdere) achteruitgang en ziekenhuisopnamen, met alle medische, maatschappelijke en economische gevolgen van dien. Het is de vraag hoe de voedingszorg is te verbeteren om dit te voorkomen. Zijn het aanbod, de samenstelling maar ook de omgeving en de manier waarop het kind de voeding aangeboden krijgt optimaal? Hoe kan de voedingszorg in de transitie van ziekenhuis naar de reguliere leefomgeving van het kind (zowel thuis als op school) op peil blijven? Kunnen productinnovatie en aanbodverbreding de voedingstoestand van deze kinderen verbeteren? De ouders en kinderen zijn zelf eindverantwoordelijk voor wat zij eten. Ouders van een kind met een chronische aandoening zijn doorgaans onevenredig zwaar belast door spanningen over de gezondheid van hun kind, de continue noodzakelijke verpleegkundige zorg (d.i. 24 uur, 7 dagen per week) en extra verantwoordelijkheden. Daarnaast ondervinden zij gevolgen op sociaal, emotioneel en financieel vlak. Tegelijkertijd zijn ouders zich niet altijd bewust van de schat aan (opvoed)kennis en tips waarmee zij elkaar kunnen helpen. Essentieel is Pagina 6

Pagina 8

Heeft u een onderwijscatalogus, onlinemag of digi onderwijscatalogi? Gebruik Online Touch: verenigingsblad bladerbaar maken.

502 Lees publicatie 185Home


You need flash player to view this online publication