4.7 Veel belangstelling Uit gesprekken met vertegenwoordigers van producenten van mengvoer, additieven en visvoeders, en met vertegenwoordigers van zuivelfabrieken en veehouders blijkt dat er veel belangstelling is voor het gebruik van algen in voeders voor landbouwhuisdieren en vissen. Met name de positieve effecten op de gezondheid van de dieren maken algen aantrekkelijk als vervanger van vismeel. Wel vindt men dat er meer onderzoek moet komen bij dieren naar de positieve effecten op het immuunsysteem en naar vermindering van de aanhechting van pathogenen. Geen van de benaderde partijen is vooralsnog bereid om te investeren in de dierproeven. Er is wel belangstelling om dat te doen in consortiumverband. De producenten hechten groot belang aan constante kwaliteit en leverbaarheid van het product. Daarbij verdient de invloed van het droogproces op de vertering ook de nodige aandacht. Voor vissen en petfood is het effect op technologische kenmerken en acceptatie nog onvoldoende bekend. 69 4.8 Conclusies Uit het onderzoek is gebleken dat niets de toelating van algen voor gebruik in diervoeders in de weg staat. Voorwaarde is wel dat algenkwekers GMP zijn gecertificeerd. Ook op het gebruik van mineralen uit mest als voedingsbron voor algen rust niet langer een blokkade. Toelating kan echter pas verkregen worden nadat een risicoanalyse van het te realiseren proces is uitgevoerd, inclusief bijbehorende metingen. Er lijkt een voldoende grote markt te bestaan voor algen als ingrediënt in voer voor vissen en landbouwhuisdieren. De waarde op basis van nutriënten en vetzuren is bij de huidige prijsverhoudingen € 550-600 per ton algen bij toepassing in voeders voor vissen en jonge biggen en kuikens. Daarbovenop komt een potentiële meerwaarde van 100 tot 300 euro per ton algen vanwege de aanwezigheid van gezondheidsbevorderende componenten. Pagina 77

Pagina 79

Voor publicaties, online rapporten en onderwijs magazines zie het Online Touch content management beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw vaktijdschriften.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication