(.&!$0x!(0x!5G0x'-!1.*!-0x%,0x/&)0x10xG)D5!0x)0x-(++)0x-!0x*!1)%! "/>

Om de verteerbaarheid te bepalen, zijn de drie algensoorten behandeld met pepsine, zoutzuur en pancreatine om de vertering in het maagdarmkanaal te simuleren. Uit de resultaten (zie tabel 19) blijkt dat de in vitro vertering van organische stof (OS) en eiwit (RE) in Scenedesmus sterk achterblijft bij de andere twee algen. Waarschijnlijk hebben we hier te maken met een kiezelalg. Ook het hoge mineralengehalte wijst daarop. Dat maakt deze alg minder geschikt voor toepassing als veevoer. Voor Nanochloris en Chlorella is de verteringscoëfficiënt van organische stof bijzonder hoog; zelfs hoger dan die van vismeel. De verteerbaarheid van eiwitten is lager dan die van vismeel. Analyse van de aminozuursamenstelling (zie tabel 20) laat zien dat het lysinegehalte, uitgedrukt in grammen per 100 gram eiwit, voor Chlorella en Scenedesmus lager is dan in de literatuur wordt vermeld. Dat betekent dat de eiwitkwaliteit duidelijk lager is dan die van vismeel. De algen zijn wel een goede bron voor de aminozuren threonine en valine. 63 4.4 Gezondheidsbevorderende componenten De waarde van algen als veevoer wordt ook bepaald door functionele componenten die de gezondheid – en daarmee ook het welzijn − van het dier bevorderen. De literatuur geeft sterke aanwijzingen dat algen ! zulke stoffen bevatten. Daarbij gaat het niet alleen om de al genoemde omega-3-vetzuren, maar ook om terpenen, anti-oxidanten, antibioti?n&./.-+&0x0x*!60xG(&!.G%!.*&)Q+f)(.*&!0x*!)%!0x0x*!1++-G+,0x-!1.*!1)&.>)*0x!H9!T-!$)D*!..*4)D$)*60x*!(.&! sche stoffen, lectines, sterolen en polysacchariden (Cardozo, 2007). Nn&./.-+&0x0x*!0x0x*!,+%)&)0xb!0xbb0x/&!00x0xb&!+,!(0x!1-'/0&N..-00x)(!N)D!$0x'60x*!0x*!>0xG510x0x9!H.*! 30x(0x-G.*(%0x!>0x*61+0x(0x-%!1++-!$0x'60x*!0x*!>0xG510x0x!4+-(&!00x&!0x/0&0x-!*)0x&!+b!*.'40xG)D5%! &+0x60x1+0x6(S!+>(.&!6-.%!0x*!G'$0x-*0x!1+G(+0x*(0x!Nn&./.-+&0x0x*!N0x1.&&0x*!+>!..*!(0x$0x!N0x0+0xb&0x!&0x! A. Er zijn aanwijzingen dat bètacaroteen een positief effect heeft op de 1+G(+0x*9!! vruchtbaarheid ! Bètacaroteen geldt als anti-oxidant en is een voorloper van vitamine bij zeugen en melkvee. Aan Nederlandse mengvoeders voor zeugen en melkvee wordt het echter niet of nauwelijks toegevoegd, omdat gras en luzerne voldoende bètacaroteen bevatten om aan U)&)q!;d]]_@!N0x-0x50x*(0x!(.&!0x0x*!5)G+6-.>!.G60x*!-')>!X!6-.>!Nn&./.-+&0x0x*!N0x1.&9!HG%!)*6-0x()e*&!)*! deze behoefte te voldoen. $0x'60x*1+0x-!$+'!(.&!0x0x*!0xf&-.!0x/+*+>)%/00x!4..-(0x!+,G0x10x-0x*!1.*!o!cd]!,0x-!&+*!.G60x*9!"0x!&+&.G0x! 4..-(0x!1.*!.G60x*!.G%!$0x'60x*1+0x-!4+-(&!(++-!U)&)q!60x%/0.&!+,!o!YcX!,0x-!&+*9!^)&!+*$0x!.*.Gh%0x!;$)0x! Fitié (2008) berekende dat een kilogram algen ruim 1 gram bètacaro&.N0xG!dX@!NG)D5&!0x/0&0x-!(.&!00x&!60x0.G&0x!..*!Nn&./.-+&0x0x*!)*!(0x!+*(0x-$+/0&0x!.G60x*%++-&0x*!0x0x*!%&'5! teen bevat. Als ingrediënt in zeugenvoer zou dat een extra economi- waarde van ! algen als zeugenvoer wordt door Fitié geschat op € 941 per ton. Uit onze analyse (zie tabel 21) blijkt echter dat het gehalte aan bètacaroU?J43!E=9! T7?3a54<45;3/?/47!*?<2/447I!A34;<5/2))47!47!8-/?G-74!B!"-7!G,.A,6+! teen in de onderzochte algensoorten een stuk lager ligt, waardoor de toegevoegde waarde lager zal uitvallen. sche waarde opleveren van € 420 per ton algen. De totale G.60x-!G)6&S!4..-(++-!(0x!&+0x60x1+0x6(0x!4..-(0x!G.60x-!$.G!')&1.GG0x*9!! Tabel 21: Analyseresultaten caroteen, kleurstoffen en vitamine E (in mg/kg). ! ! Y1+;-<B2FF+/N!F0x&!60x0.G&0x!..*!%,0x/)b)0x50x!5G0x'-%&+bb0x*!)*!.G60x*!)%!1.*!N0xG.*6!.G%!$0x!4+-(0x*! 60xN-')5&!.G%!1+0x-!1++-!G0x65),,0x*!0x*!1)%%0x*S!+>(.&!$0x!(0x!5G0x'-!1.*!-0x%,0x/&)0x10xG)D5!0x)0x-(++)0x-!0x*!1)%! Pagina 71

Pagina 73

Scoor meer met een online shop in uw magazines. Velen gingen u voor en publiceerden onderwijs catalogussen online.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication