2 volop. In Limburg was de fruitteelt een belangrijke bron van inkomsten, mede door de verschillende bijproducten, zoals stroopkoken, het maken van ciders en azijn, en het drogen in broodovens. Door innovaties, een verandering van smaak in de loop van de tijd en het ontbreken van een duidelijke fruitcultuur, zijn veel oude Nederlandse rassen verloren gegaan. Innovaties gericht op het gemakkelijker oogsten van fruit, een toename van de productie per boom en minder intensief onderhoud van de fruitbomen, en een smaakontwikkeling ten gunste van groot, stevig en friszuur, hebben ervoor gezorgd dat veel rassen uit de teelt verdwenen zijn. In landen als Duitsland en Engeland is de economische waarde van (hoogstam)fruit nog wel volop aanwezig, mede door de ontwikkeling van allerlei bijproducten. Er is bijvoorbeeld sprake van een sap- en jamcultuur in deze landen. Tegen deze achtergrond liggen er kansen voor de Nederlandse fruitteeltsector om de afstand tussen stadsbewoners en de fruitteeltsector te verkleinen, en daarmee de waarden te vergroten die bijvoorbeeld jongeren en hun ouders in het dagelijkse leven toekennen aan fruit. De toenemende belangstelling onder stadsbewoners (jong & oud) voor het zelf verbouwen en gezamenlijk oogsten van fruit is een mooi vertrekpunt om “sociaal smaakvol fruit” te introduceren en tegelijkertijd oude vakspecialismen als imkeren, het onderhoud van (hoogstam) fruitbomen en fruitproductie nieuw leven in te blazen en daarmee voor de lange termijn te waarborgen. Voor deze eerste verkenning naar de haalbaarheid van de concepten “Fruit en Spelen” en “De Buurtboomgaard” zijn zestien gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers uit het netwerk. De uitkomsten van deze gesprekken gaven ons inzicht in de maatschappelijke doorbraak die de concepten zouden kunnen realiseren en in de invulling daarvan. Centraal stond de innovatievraag “Hoe kunnen we de openbare ruimte maximaal benutten voor fruitteelt van betekenis?”. Deze werd bekeken vanuit een economische, maatschappelijke, ecologische en sociale invalshoek en vanuit het oogpunt van gezondheid, vastgoed, openbare ruimte, fruit en bijen. De rode draad in de uitkomsten van deze gesprekken was de veelheid aan waarden die – veelal impliciet – met de concepten gemoeid kúnnen zijn. De uitdaging daarbij was: hoe krijgen we zowel de menselijke, economische als de maatschappelijke waarde van de twee fruitconcepten scherp(er) in beeld? Fruit biedt ons de kans om meervoudig te kijken naar maatschappelijke vraagstukken. Het begrip “holistisch fruit” is zelfs genoemd. Vaak werd in de gesprekken benadrukt dat fruit dicht bij het dagelijkse leven van mensen staat, aantrekkelijk en concreet is: iedereen heeft wel wat met fruit. Het staat voor lekker genieten & fun, samen – jong & oud – fruit oogsten en een heerlijke appeltaart bakken. Fruit kan een belangrijke samenbindende factor van betekenis zijn (net als sport) in (probleem)wijken, maar ook in overgangsgebieden van stad naar platteland of van stad naar landschap. Omdat fruit de mogelijkheid heeft om lokaal een breed samenhangend pakket aan activiteiten te ontwikkelen, kunnen participatie en ondernemerschap van burgers en kwetsbare mensen gestimuleerd worden; een concreet voorbeeld van Pagina 9

Pagina 11

Scoor meer met een web winkel in uw spaarprogramma. Velen gingen u voor en publiceerden jaarverslagen online.

479 Lees publicatie 172Home


You need flash player to view this online publication