Vet Elueerbaar vet Verzadigd vetzuur Eenheid g/kg DS g/kg DS % elueerbaar1 vet Enkelvoudig onverzadigd % elueerbaar vet Meervoudig onverzadigd % elueerbaar vet Linoleenzuur Tabel 15: Resultaten van vetzuurpatronen uitgedrukt als % van de vetzuren. 1 Elueerbaar vet is een maat om aan te geven hoe hoog het totaalgehalte aan vetzuren bedraagt. Dat ligt altijd beduidend lager dan het ruwvetgehalte. Nutriconsult 1 Nutriconsult 2 Vers gras 52 37 3,7 % elueerbaar vet 59,3 51,9 46 35 3,4 62,1 55,2 43 28 19 5 76 65 Kuilgras 43 30 28 8 64 45 MaïsKuil 24 26 17 57 8 Het vet van kroos bestaat voor een belangrijk deel uit linoleenzuur. Dat bestaat immers niet alleen uit vetzuren, maar ook uit glyceride en andere vetoplosbare stoffen. Vers gras, maïskuil en graskuil bevatten per kg DS minder elueerbaar vet in vergelijking met kroos-DS. Door inkuilen van gras wordt het vet minder onverzadigd en daalt het aandeel linoleenzuur. Maïskuil bevat meer linolzuur en minder linoleenzuur. Onverzadigd vet kan de methaanproductie in de pens van het rund verminderen. In de pens wordt meer dan 90% van de vetzuren gehydrogeneerd. Het verrijken van karkassen met essentieel linoleenzuur is hierdoor lastiger. Wel kan uit onverzadigd vet meer CLA ontstaan in de pens, en dat kan resulteren in iets meer vleesgroei, een betere energiebenutting en een betere gezondheid. 3.2.5 Mineralengehaltes Van de mineralen zijn calcium en fosfor belangrijk voor de botten en de stofwisseling. Voor een goede vertering en benutting van calcium en fosfor, is het belangrijk dat de verhouding in de voeding in balans is. Die balans is voor rosékalveren optimaal met een verhouding Ca:P van 1,5-1,6. De mineralen natrium, kalium en chloor zijn samen met sulfaat belangrijk voor de elektrolytenbalans en het zuurbase-evenwicht. DEB wordt berekend uit Na+K-Cl. Omdat sulfaat en/of zwavel niet zijn geanalyseerd, kunnen we niet de KAV berekenen (= Na+K-Cl-S). Voor goede resultaten bij stieren is een KAV van 350-450 optimaal. Kroos bevat veel kalium en natrium. Bij hoge aandelen kroos in het rantsoen vraag de DEB extra aandacht. Van de sporenelementen is ijzer van speciaal belang voor kalveren. Om te voorkomen dat witvleeskalveren een te rode vleeskleur krijgen, is het van belang om het ijzergehalte in het voer te matigen. Het hoge ijzergehalte in kroos maakt dat kroos niet geschikt is voor witvleeskalveren. Pagina 63

Pagina 65

Voor brochures, online magazines en kranten zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw tijdschriften.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication