Voorwoord De huidige trend van specialisatie en kostprijsstrategie in de voedselketen leidt tot massieve schaalvergroting die steeds meer op maatschappelijke weerstand stuit. Bovendien staat dit op gespannen voet met de maatschappelijke wens om kringlopen te sluiten en vervoer te beperken. Het herstellen van de verbinding met de omgeving, zowel in fysieke als sociale zin, is een van de grote opgaven om te komen tot een verduurzaming van voedselsystemen in de westerse wereld. Daarbij valt ook te leren van de wijze waarop voedselproductie elders plaatsvindt. Dit project is hiervan een interessant voorbeeld. Dit rapport beschrijft de ontwikkeling van Nutri-hof, een concept voor duurzame, geïntegreerde aquacultuur, waarbij de kweek van vis, groenten, eendenkroos en mestwormen binnen één bedrijf plaatsvindt. Hierbij worden de bijproducten (waaronder afvalstoffen) van de ene aquatische soort gebruikt als grondstof voor de kweek van een andere (aquatische) soort. Nutri-hof is afgeleid van vormen van Community Farming in de tropen. De productie kan relatief kleinschalig plaatsvinden, direct in de buurt van de consumenten. Zo kan er een duurzame relatie ontstaan tussen producenten en consumenten. Dat zal nog versterken als de consumenten betrokken kunnen worden bij de realisatie van het concept in hun eigen stad of wijk. Met dit innovatieve concept is het mogelijk om op kleine schaal rendabel te produceren. Het biedt zowel aan viskwekerijen als aan tuinbouwbedrijven en veebedrijven met mestverwerking de mogelijkheid om hun rentabiliteit te vergroten. Pagina 3

Pagina 5

Scoor meer met een webshop in uw flyers. Velen gingen u voor en publiceerden archief online.

543 Lees publicatie 211Home


You need flash player to view this online publication