31 I RECREATIE EN HORECA Voorzieningen zoals een theehuis, een restaurant, camping en bed & breakfast kunnen een natuurbezoek voor recreanten aantrekkelijk maken en ervoor zorgen dat bezoekers geld uitgeven. Als de natuureigenaar de horeca zelf exploiteert, er huur of erfpacht van ontvangt, kan dat geld weer ten goede komen aan de kwaliteit van de natuur. Horecaondernemers die bij natuurgebieden zitten, zouden een vrijwillige bijdrage aan hun gasten kunnen vragen voor het beheer van de natuur waar de bezoekers op af komen. In Engeland gebeurt dat met succes, bijvoorbeeld in het beroemde Lake District. In Nederland is het vaak nog zo dat de horeca profiteert van natuurwaarden zonder daaraan een directe bijdrage te leveren. Ter illustratie: de overheid betaalt jaarlijks ongeveer € 4 miljoen voor het onderhoud van de Weerribben, terwijl de recreatieondernemers in het gebied er jaarlijks zo’n € 80 miljoen verdienen. Hun inkomsten zijn grotendeels toe te schrijven aan de nabijheid van het natuurgebied. Pagina 34
Pagina 36Heeft u een vakblad, digitaalbladeren of digi-spaarprogramma? Gebruik Online Touch: rapport naar een online publicatie converteren.
527 Lees publicatie 202Home