Derde bijeenkomst: Waarom wordt er antibioticum gebruikt In de varkenshouderij? 77 Met deze vraag gingen op 24 augustus zes dierenartsen aan de slag. Het doel was om inzicht te verkrijgen in de voornaamste reden van antibioticumgebruik op varkensbedrijven. De deelnemende dierenartsen namen de uitdaging aan om, naast het signaleren van problemen, ook oplossingen aan te dragen die het antibioticumgebruik drastisch kunnen verlagen. Elk van de dierenartsen ziet zichzelf als expert,en kennismakelaar van varkensgezondheid. Manon Houben (PorQ), Thijs Tobias (Faculteit Diergeneeskunde), Bas Kolpa (Westelijk Weidegebied, Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk), Martijn Steenaert (Gelre Dierenartsen, De Oosthof), Sandra van de Veen (DAP Nijkerk) en Ineke Eijck (SPF Gezonde Varkens) hebben allemaal ruime ervaring in de advisering van de varkens gezondheidszorg. Dierenartsensessie. Na een korte voorstelronde startte Manon de bijeenkomst met een overzicht van het antibioticumgebruik in Nederland en de ons omringende landen. Daarna kregen alle deelnemers acht vragen voorgelegd. Twee vragen hadden een algemeen karakter, de overige zes vragen hadden specifiek betrekking op het antibioticumgebruik in de vermeerderingssector en de vleesvarkenssector. Per vraag kregen de deelnemers vijf minuten de tijd om zoveel mogelijk antwoorden op een “geeltje” te schrijven. Al deze geeltjes werden later geclusterd op flipovers. Het resultaat was opvallend en gaf een goed antwoord op de oorspronkelijke vraag. De volgende vragen met betrekking tot antibioticagebruik werden gesteld Wat is de belangrijkste reden van het antibioticumgebruik op varkensbedrijven (algemeen)? Vermeerdering • Wat zijn indicaties voor antibioticumgebruik? • Wat zijn mogelijke alternatieven? • Wat is noodzakelijk en wat niet? Pagina 87

Pagina 89

Interactieve digi rapport, deze clubmagazine of gebruiksaanwijzing is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online plaatsen van internet nieuwsbrieven.

489 Lees publicatie 177Home


You need flash player to view this online publication