116 Door de manier van spenen, – zeugen gaan na vier weken overdag naar de beer, en komen ’s avonds weer terug (partitieel spenen) – nemen de biggen al vast voer op. De biggen blijven tot acht weken bij de zeug, die op natuurlijke wijze de biggen speent, doordat ze dragend is, waardoor de melkgift geleidelijk opdroogt. Streptokokkeninfecties bij biggen kunnen grotendeels worden aangepakt door maximaal elf biggen aan de uier te hebben. Bij meer biggen wordt er om de melk gevochten, wat resulteert in beschadigde voorknietjes en hoesten. Een tweede oplossing voor dit streptokokkenprobleem is het enten met bedrijfseigen streptokokkenvaccin. Mogelijk dat het toedienen van een pijnstiller/ontstekings-remmer ook een bijdrage kan leveren in het streptokokkenprobleem. Dieren die toch met antibiotica behandeld moeten worden, gaan van het bedrijf af en worden afgemest op een andere locatie. Hierdoor zal het risico op het ontstaan van resistente kiemen op het hoofdbedrijf naar waarschijnlijkheid afnemen. Dieren op deze afgezonderde locatie worden dan, met inachtneming van de wachttermijn voor antibiotica, biologisch-IKB afgezet. Monitoring en meten: hierdoor worden inzichten verkregen en kan er tijdig worden bijgestuurd. Henk heeft behoefte om op individueel niveau te kunnen meten, om gericht dieren te kunnen behandelen indien noodzakelijk, maar ook om meer transparant te kunnen zijn naar afnemers in de keten. Het individueel monitoren zou kunnen via een irisscan (nog niet ontwikkeld voor varkens, maar wel humaan), chips (waarin vele gegevens van dat individuele dier kunnen worden vastgelegd, maar waarbij ook gegevens kunnen worden uitgelezen, zoals lichaamstemperatuur). En natuurlijk wordt elke behandeling vastgelegd in dagdosis per dier per jaar. Door spekdikte te meten aan het levende dier, is het voer beter te sturen, zodat de dieren niet vervetten en een goede vlees-vetverhouding ontwikkelen. Keten en consument Henk is van mening dat de klant mee moet denken over de gewenste ontwikkeling van het segment waar hij voor produceert. Samen denken over de wensen en behoeften vanuit de consument en keten, zal de afzet ten goede komen. Antibioticavrij produceren kan heel aantrekkelijk zijn voor klanten die met gevoelige mensgroepen te maken hebben, zoals ziekenhuizen en bejaardenhuizen en firma’s die babyvoeding maken. Kringloopgedachte In de kringloopgedachte is een biologisch houderijsysteem vanzelfsprekend. Duurzaamheid vraagt dat er wordt nagedacht hoe het varken uit de anonimiteit kan worden gehaald, dus hoe zijn de klanten/ consumenten te koppelen aan het bedrijf? De mens en het dier hebben dan beide een functie in de kringloop, die met elkaar verbonden is (mens-dierrelatie). Dat is de kunst van diergericht denken. Pagina 126

Pagina 128

Heeft u een onderwijscatalogus, issue of web whitepapers? Gebruik Online Touch: weekblad online bladerbaar op uw website plaatsen.

489 Lees publicatie 177Home


You need flash player to view this online publication