0x&!*.>0x!.>)*+$'-0x*!J!(0x! Voedingswaarde HND N+'4%&0x*0x*!1.*!0x)4)&&0x*!p!(0x!0x*0x-6)0xQ)*0+'(!0x*!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(9!"..-*..%&!$)D*!b'*/&)+*0xG0x! Die waarde wordt bepaald door de beschikbare basisnutriënten, met name /+>,+*0x*&0x*!1.*!N0xG.*6S!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*S!1)&.>)*0x*!0x*!N0x,..G(0x!5++G0h(-.&0x*9!HG60x*! aminozuren – de bouwstenen van eiwitten − de energie-inhoud en de verteerbaarheid. Daarnaast zijn functionele componenten van belang, %h*&00x&)%0x-0x*9!".&!G0x10x-&!*)0x&!.GG0x0x*!60x$+*(0x-0x!1.-50x*%S!>..-!4..-%/0)D*G)D5!++5!1.-50x*%1G0x0x%! zoals omega-3-vetzuren, vitaminen en bepaalde koolhydraten. Algen zijn >0x&!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*!+,9!! hun vermogen om essentiële vetzuren zoals vooral interessant vanwege omega-3-vetten te synthetiseren. Dat levert niet alleen gezondere varkens, maar waarschijnlijk ook varkensvlees met omega-3-vetzuren op. HNG E=<.;B-.d/B+/( $)D*!1++-.G!)*&0x-0x%%.*&!1.*40x60x!0'*!10x->+60x*!+>!0x%%0x*&)eG0x!10x&$'-0x*!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&&0x*!&0x! 4.3 10x-&0x-)*6!1.*!0x)4)&&0x*!)*!.G60x*!$)D*!0x-!..*4)D$)*60x*!)*!(0x!G)&0x-.&''-!&0x!1)*(0x*!;$)0x!&.N0xG!X`@!(.&! Basisnutriënten (0x$0x!1.-)0x0x-&!1.*!1)Db&)6!&+&!*0x60x*&)6!,-+/0x*&S!.b0.*50xG)D5!1.*!(0x!.G60x*%++-&!0x*!(0x!4)D$0x!4..-+,! B10x-!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!1.*!.G60x*!1++-!1.-50x*%!0x*!,G')>10x0x!)%!40x)*)6!N0x50x*(9!HGG0x0x*!1++-!(0x! (0x$0x!)%!60x(-++6(9!"..->0x0x!)%!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!10x-60xG)D5N..-!>0x&!()0x!1.*!(0x!0x)4)&&0x*!)*! Over de verteerbaarheid van algen voor varkens en pluimvee is weinig 1)%>0x0xG9! bekend. Alleen voor de vertering van eiwitten in algen zijn er aanwijzingen in de literatuur te vinden (zie tabel 16) dat deze varieert van ! vijftig tot negentig procent, afhankelijk van de algensoort en de wijze U?J43!=Y9!! BL-/844<-7,!"d6!8?7!?3,47!"S-54G?7I!=M\YI!B+!(4*A4'%! <)%>0x0xG! Tabel 16: Ewitvertering (%) van algen (Wiseman, 1986, E. Becker, 2007, P. Becker, 2007 en Lipstein, 1980). Diersoort Bron Proces Luchtdroog Zongedroogd Chlorella Spirulina Scenedesmus Vismeel 60 ! Varken faecaal E Becker 84 76 76 67 -84 81 72 88 50 87* 83* 88* Trommeldroog 88 Varken faecaal Varkens ileaal Pluimvee faecaal Wiseman P Becker Lipstein ? ? ? * ontleend aan de Veevoedertabel 2007 "/>
Tabel 15: Resultaten analyses zware metalen en entero-bacteriën. ! ! Naast de risicoanalyse volgens de systematiek van het Productschap Diervoeders is het proces ook voorgelegd aan externe deskundigen op ++5!1++-60xG0x6(!..*!0xf&0x-*0x!(0x%5'*()60x*!+,!00x&!60xN)0x(!1.*!-)%)/+N0x++-(0xG)*69!k)D!%'660x-0x0x-(0x*! het gebied van risicobeoordeling. Zij suggereerden om in de aanloop +>!)*!(0x!..*G++,!*..-!(0x!TKBUTV=W!++5!&0x!5)D50x*!*..-7!(0x!5.*%!+,!00x&!+*&%&..*!1.*! naar de ECOFERM! ook te kijken naar: de kans op het ontstaan van &+f)*0x,-+('/0x-0x*(0x!NG.'4.G60x*g!&0x!/+*&-+G0x-0x*!+,!00x&!1++-5+>0x*!1.*!%,++-&D0x%!()+f)*0x!)*!(0x! toxineproducerende blauwalgen; te controleren op het voorkomen van spoortjes dioxine in de kalkmelk en de toegediende mineralen te 5.G5>0xG5!0x*!(0x!&+0x60x()0x*(0x!>)*0x-.G0x*!&0x!/+*&-+G0x-0x*!+,!-0x%&0x*!1.*!()0x-60x*0x0x%>)((0xG0x*9!F0x&!)%! controleren op resten van diergeneesmiddelen. Het is nog onduidelijk *+6!+*(')(0xG)D5!+b!N)D!(0x!0)&&0xN0x0.*(0xG)*6!N)D!Y]!K!++5!,.&0+60x*0x*!()0x!-0x%)%&0x*&!$)D*!&0x60x*! of bij de hittebehandeling bij 90 °C ook pathogenen die resistent zijn 0+60x-0x!&0x>,0x-.&'-0x*S!$+.G%!>)G&1''-S!1+G(+0x*(0x!4+-(0x*!60x(++(9! tegen hogere temperaturen, zoals miltvuur, voldoende worden gedood. 3..%&!(0x!-)%)/+.*.Gh%0x!1+G60x*%!(0x!%h%&0x>.&)0x5!1.*!00x&!L-+('/&%/0.,!")0x-1+0x(0x-%!)%!00x&!,-+/0x%! 7 4.22 + 5 . / 0 < 8 = = - 5 + ( ")0x!4..-(0x!4+-(&!N0x,..G(!(++-!(0x!N0x%/0)5N.-0x!N.%)%*'&-)e*&0x*S!>0x&!*.>0x!.>)*+$'-0x*!J!(0x! Voedingswaarde HND N+'4%&0x*0x*!1.*!0x)4)&&0x*!p!(0x!0x*0x-6)0xQ)*0+'(!0x*!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(9!"..-*..%&!$)D*!b'*/&)+*0xG0x! Die waarde wordt bepaald door de beschikbare basisnutriënten, met name /+>,+*0x*&0x*!1.*!N0xG.*6S!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*S!1)&.>)*0x*!0x*!N0x,..G(0x!5++G0h(-.&0x*9!HG60x*! aminozuren – de bouwstenen van eiwitten − de energie-inhoud en de verteerbaarheid. Daarnaast zijn functionele componenten van belang, %h*&00x&)%0x-0x*9!".&!G0x10x-&!*)0x&!.GG0x0x*!60x$+*(0x-0x!1.-50x*%S!>..-!4..-%/0)D*G)D5!++5!1.-50x*%1G0x0x%! zoals omega-3-vetzuren, vitaminen en bepaalde koolhydraten. Algen zijn >0x&!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*!+,9!! hun vermogen om essentiële vetzuren zoals vooral interessant vanwege omega-3-vetten te synthetiseren. Dat levert niet alleen gezondere varkens, maar waarschijnlijk ook varkensvlees met omega-3-vetzuren op. HNG E=<.</;B-.d/B+/( $)D*!1++-.G!)*&0x-0x%%.*&!1.*40x60x!0'*!10x->+60x*!+>!0x%%0x*&)eG0x!10x&$'-0x*!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&&0x*!&0x! 4.3 10x-&0x-)*6!1.*!0x)4)&&0x*!)*!.G60x*!$)D*!0x-!..*4)D$)*60x*!)*!(0x!G)&0x-.&''-!&0x!1)*(0x*!;$)0x!&.N0xG!X`@!(.&! Basisnutriënten (0x$0x!1.-)0x0x-&!1.*!1)Db&)6!&+&!*0x60x*&)6!,-+/0x*&S!.b0.*50xG)D5!1.*!(0x!.G60x*%++-&!0x*!(0x!4)D$0x!4..-+,! B10x-!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!1.*!.G60x*!1++-!1.-50x*%!0x*!,G')>10x0x!)%!40x)*)6!N0x50x*(9!HGG0x0x*!1++-!(0x! (0x$0x!)%!60x(-++6(9!"..->0x0x!)%!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!10x-60xG)D5N..-!>0x&!()0x!1.*!(0x!0x)4)&&0x*!)*! Over de verteerbaarheid van algen voor varkens en pluimvee is weinig 1)%>0x0xG9! bekend. Alleen voor de vertering van eiwitten in algen zijn er aanwijzingen in de literatuur te vinden (zie tabel 16) dat deze varieert van ! vijftig tot negentig procent, afhankelijk van de algensoort en de wijze U?J43!=Y9!! BL-/84</4<-7,!"d6!8?7!?3,47!"S-54G?7I!=M\YI!B+!(4*A4<I!EKKNI!X+!(4*A4<I!EKKN!47! waarop deze is gedroogd. Daarmee is de verteerbaarheid vergelijkbaar e-15/4-7I!=M\K6+! met die van de eiwitten in vismeel. ")0x-%++-&! ?-+*! L-+/0x%! K0G+-0xGG.! JG( E,)-'G)*.! E/0x*0x(0x%>'%! <)%>0x0xG! Tabel 16: Ewitvertering (%) van algen (Wiseman, 1986, E. Becker, 2007, P. Becker, 2007 en Lipstein, 1980). Diersoort Bron Proces Luchtdroog Zongedroogd Chlorella Spirulina Scenedesmus Vismeel 60 ! Varken faecaal E Becker 84 76 76 67 -84 81 72 88 50 87* 83* 88* Trommeldroog 88 Varken faecaal Varkens ileaal Pluimvee faecaal Wiseman P Becker Lipstein ? ? ? * ontleend aan de Veevoedertabel 2007 Pagina 68 Interactieve digi spaarprogramma, deze clubblad of editie is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het van papier naar online converteren van evakbladen.