terugval. Ook ten aanzien van het resistentieniveau van een aantal kiemen wordt het verloop gevolgd. Resultaten Een beschrijving van de wijze waarop antibioticavrije productie op deze bedrijven te realiseren is, alsmede effecten op verschillende parameters. Er wordt een eindrapport opgesteld van deze twee fasen van het programma. De overige fasen worden uitgevoerd door de deelnemende bedrijven. Op basis van de resultaten wordt een plan opgesteld voor de Opschalingfase, waarin doelen, aanpak en rollen voor betrokken bedrijven en overheid worden gedefinieerd. Fase O: Opschaling Doel Stabiele antibioticavrije productie en profilering van het aldus voortgebrachte product in (een deel van) de markt. Aanpak Bij de marketing van de eendagskuikens vanaf de broederij en bij de aanvoerplanning van de slachterij wordt actief gebruik gemaakt van de verkregen meerwaarde die de vleeskuikenhouder ervaart. Het aantal deelnemers kan hierdoor worden uitgebreid. Er wordt een communicatieplan en een wervingsplan opgezet om de ontwikkeling breed onder de aandacht te brengen en om de positie van GPS in de afzetmarkt te versterken. Hierbij wordt ingespeeld op wensen van de retail (nultolerantie antibioticaresiduen) en op deelsegmenten in de markt (babyvoeding etc.). Bij gebleken perspectief in de markt worden door GPS leveringsvoorwaarden opgesteld voor vleeskuikenhouders in dit segment. Resultaten Het concept van de stabiele antibioticavrije productie is uitgebreid naar alle bedrijven in de keten, in eerste instantie op vrijwillige basis. De mogelijkheid van leveringsvoorwaarden op het terrein van antibioticagebruik is onderzocht. Er is een versterkte marktpositie van antibioticavrij geproduceerd kippenvlees. Fase I: Implementatie Doel Stabiele antibioticavrije productie als wordt een staande norm in (een groeiend deel van) de markt neergezet. Aanpak Breder communicatie over de methodiek van stabiele antibioticavrije productie. De normen hiervoor worden beschreven en vastgelegd als de basisnorm in dit segment. Mogelijk wordt aangesloten bij andere (gecertificeerde) segmenten in duurzame voedselproductie. NGO’s en media worden bij het programma betrokken. Intussen wordt gewerkt aan een verder uitbouw van het productiesegment. Resultaten In de eindsituatie ervaart de vleeskuikenhouder een zekere druk vanuit zijn afzetmarkt, om antibioticavrij geproduceerde dieren te leveren. Technisch is hij inmiddels in staat om voor 18 maart 2010 24 Pagina 23

Pagina 25

Voor vakbladen, online onderwijscatalogussen en onderwijs catalogussen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw uitgaves.

406 Lees publicatie 101Home


You need flash player to view this online publication