3.2.3 Aminozurenpatronen De aminozurenpatronen worden uitgedrukt in grammen per 100 gram eiwit. In Tabel 14 zijn de gehaltes van een aantal essentiële aminozuren opgenomen van zowel eendenkroos als enkele referentiegrondstoffen. Voor herkauwers zijn met name de aminozuren lysine en methionine van groot belang. In Tabel 14 zijn ook gehaltes van aminozuren vermeld van krooseiwitisolaat. Dat is een product verkregen door raffinage van kroos. Dit bestaat voor een belangrijk deel uit zogenoemd rubisco-eiwit. Aminozuur Arginine Lysine Methionine Threonine Valine Nutriconsult 1 Nutriconsult 2 4,9 4,9 0,4 3,8 4,9 4,5 4,5 0,3 3,5 4,9 Literatuur kroos 4,5 4,9 0,9 3,4 4,3 Krooseiwitisolaat 7,7 8,0 2,7 5,7 7,4 Het aminozuurpatroon van kroos kwam redelijk goed overeen met de gehaltes zoals die in de literatuur gevonden kunnen worden. Een uitzondering is methionine. Methionine is een van de twee zwavelhoudende aminozuren (de andere is cysteïne). Dat gehalte is in de monsters van de ECOFERM-boerderij veel lager dan die in de literatuur wordt aangegeven. Dit verschil zou kunnen wijzen op een tekort aan zwavel in het medium waarop kroos groeit, maar dit is niet gebleken uit de wateranalyses. De oorzaak van het lage methioninegehalte dient nader te worden onderzocht. Het aminozurenpatroon van kroos is vergelijkbaar met dat van vers gras, met uitzondering van het lage methioninegehalte in krooseiwit. In ander onderzoek bleek dat krooseiwit-isolaat bijzonder hoog is in lysine. 3.2.4 Vetzurenpatronen De vetzuurpatronen van eendenkroos zijn geanalyseerd middels een afwijkende analysemethode. Normaal vindt extractie plaats met een zurehydrolysestap. Maar daarbij kunnen onverzadigde vetten worden gehydrogeneerd in het lab. Daarom is hier een afwijkende methode gebruikt. Na alkalische extractie en methylering zijn de vetzuren direct in het product gemeten. Een nadeel van deze methode is dat bij de lage DS-gehaltes en producten met een beperkte hoeveelheid vet, zoals kroos, enkele vetzuren onder de detectiegrens vallen. De gehaltes van de belangrijkste vetzuren zijn vermeld in Tabel 15. Vers gras 4,4 4,0 1,5 3,8 5,0 Graskuil 2,5 3,3 1,2 3,4 4,9 Maïskuil 1,8 2,1 1,4 3,0 4,3 Tabel 14: Gehaltes van enkele essentiële aminozuren in g per 100 gram eiwit in kroos en referentieproducten. 55 Pagina 62

Pagina 64

Voor sportbladen, online tijdschriften en clubmagazines zie het Online Touch content management system systeem. Met de mogelijkheid voor een e-commerce shop in uw flyers.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication