voor de food industrie. De teelt en markt van eendenkroos staan immers nog in de kinderschoenen. Omdat in het ECOFERM-concept een flink aantal maatschappelijke doelen worden behaald − vermindering van mesttransport/minder voer- en mineralenimport/minder landgebruik in de tropen, waardoor minder vernietiging van regenwoud/sterke stijging van eiwitproductie per hectare (tot 10x hoger dan bij sojateelt)/circulaire bedrijfsvoering − verdient het overweging om voor duurzame Nederlandse eiwitproductie een vergelijkbaar stimuleringsbeleid te voeren als voor duurzame energie. Daarmee zou het verschil tussen kosten en opbrengsten tijdelijk te overbruggen zijn, totdat het teeltsysteem tot volle wasdom is gekomen. Er zijn ook andere manieren om valorisatie te realiseren voor de CO2 en warmte die de kalveren produceren. Gedacht kan worden aan de koppeling met een tuinbouwkas. De berekeningen wijzen uit dat de CO2-emissies dan aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Een volledige benutting van de warmte van de dieren, blijkt een compensatie van liefst 71-88% van de totale footprint van kalfsvlees op te leveren. Welllicht kunnen dan ook de nutriënten deels in de kas worden benut om de mestafzetkosten te beperken. Deze veelbelovende combinatie verdient het om nader te worden onderzocht. Referenties • Liere, J. van, G. Boosten, L. van Dijk, G. Hemke & A. Verschoor, 2011. ECOFERM De kringloopboerderij. InnovatieNetwerk, Utrecht. rapport nr. 11.2.248, ISBN 978–90–5059–432–5 • Smits, M.J.W. en V.G.M. Linderhof, 2015. Circulaire economie in de landbouw – Een overzicht van concrete voorbeelden in Nederland. thesis Biosystems Engineering. Wageningen University. Code YEi-80324. WUR-publicatie nr. 486784. 15 • Top, N. Van den, 2014. Dynamic modelling of duckweed production on the first ECOFERM closed-cycle farm for rosé calves. Bachelor Pagina 22

Pagina 24

Scoor meer met een webshop in uw uitgaven. Velen gingen u voor en publiceerden presentaties online.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication