Geert Benders “Bij ons koop je een Limburgse vlaai die is gebakken in Venlo.” Geert Benders van Plus supermarkt in Venlo Geert Benders wilde zijn Plus supermarkt onderscheidender maken. Daarom verkoopt hij tegenwoordig streekproducten in zijn supermarkt. “Ik ben zelfstandig ondernemer en eigenaar van de winkel, die onderdeel is van de Plus supermarktketen. Ik betaal Plus jaarlijks een bedrag. Daarvoor ‘koop’ ik de formule van de winkel en alles wat daarbij hoort. Plus is een coöperatie. Dat betekent dat de 270 ondernemers het hoogste orgaan vormen. Door deze structuur hebben we veel inspraak in de organisatie. Nadat ik de boekjes Celebrate Food I en II had gelezen, kwam ik op het idee om meer streekproducten aan te gaan bieden. Tijdens vergaderingen met alle Plus ondernemers heb ik ook vaak gezegd dat we ons meer moeten richten op de regionale producenten.” Op de afdeling Aardappelen, Groenten en Fruit van Benders Plus winkel is de omzet de laatste jaren met ruim twaalf procent gestegen. Twee ontwikkelingen springen daarbij in het oog: groter aanbod aan voorbewerkt en verpakt voedsel én de opkomst van biologische en fair trade producten. Juist die biologische producten zijn vaak goed verkrijgbaar in de regio. “Wij hebben hier meegemaakt dat tomaten van telers uit dit gebied het hele land doorgingen, voordat ze uiteindelijk bij mij in de supermarkt lagen.” Eenheidsworst “De schaalvergroting binnen onze branche is mij al jaren een doorn in het oog. Er zijn machtsblokken ontstaan, waardoor kleinere leveranciers buiten de boot dreigden te vallen. Terwijl juist zij met hun regionale producten de broodnodige variatie in het supermarktaanbod brengen. Want laten we eerlijk zijn: supermarkten worden steeds meer een eenheidsworst. Vanuit die gedachte hebben wij binnen onze organisatie ruimte gecreëerd om een deel van ons assortiment uit de directe omge32 33 ving af te nemen. Een voorbeeld is het aanbod aan vlaaien. Niet alle Plus supermarkten in Limburg bieden vlaai van de bakker om de hoek aan. Ik doe dat wel. ” Onderscheidend Benders ging in gesprek met StreekSelecties, een organisatie die streekproducten onder de merknaam ‘Gijs’ levert aan supermarkten. Gemaakt door mensen die hun vak goed verstaan: boeren, bakkers, slagers en andere ambachtslieden. “Met Rogier Arntz van Gijs maakten we afspraken voor een exclusief contract, waarbij de producten van het merk Gijs alleen aan Plus supermarkten zou worden verkocht. Dat is een groot succes! Klanten waarderen de plaatselijke kwaliteitsproducten en het aantal producenten dat aan Gijs levert, stijgt continu. En wij varen er wel bij. In 2008 werd onze winkel uitgeroepen tot de Beste Supermarkt van de provincie Limburg en de een na beste van Nederland. Het voordeel van het aanbieden van streekproducten is volgens Benders dat: de supermarkt zich beter onderscheidt van andere supermarkten; de producten smakelijker zijn; producten uit de regio minder belastend voor het milieu zijn en het stimuleert de plaatselijke economie. “Een win-winsituatie” , aldus de winkeleigenaar. Pagina 17

Pagina 19

Heeft u een handleiding, onlinepublisher of internet studiegidsen? Gebruik Online Touch: cursus digitaal zetten.

521 Lees publicatie 197Home


You need flash player to view this online publication