Voorwoord In het alledaagse leven van stedelingen – en overigens ook van veel dorpelingen – is voedselproductie nagenoeg geheel afwezig. Het contact met de voedselketen beperkt zich doorgaans tot wat zich in de verkoop en consumptie afspeelt. Wat daaraan voorafgegaan is, voordat voedsel in de winkel of op de markt belandde, onttrekt zich aan het zicht. Hoe dit zo is gekomen, is een punt van nader orde. Aan het rapport dat voor u ligt, lag een andere vraag ten grondslag: “Welk profijt kunnen stedelingen ervan hebben als voedselproductie zich (ook) in hun dagelijkse leefomgeving zou voltrekken?”. En de vervolgvraag is voor InnovatieNetwerk vooral interessant: “Hoe zou dat kunnen?!”. De concepten die in dit rapport worden uitgewerkt – “sportfruit” en “buurtboomgaarden” – richten zich op een specifieke productietak: de fruitteelt. Het is interessant om te zien dat deze concepten de uitkomst zijn van een zoekproces dat is begonnen met vragen over hoe we de gezondheid van onze leefomgeving kunnen verbeteren – ‘gezondheid’ wordt hierbij breed opgevat, dus niet alleen onze fysieke, maar ook onze sociale en psychische gezondheid. Onder de vele ideeën die daartoe zijn ontwikkeld, waren er veel die gingen over de introductie van voedselproductie in steden en “verstedelijkte dorpen”. De concepten lijken dus productieconcepten maar zijn gezondheidsconcepten. Nu is wat te berde wordt gebracht in dit rapport allesbehalve nieuw, laat staan baanbrekend. Wat het voor InnovatieNetwerk toch zeer de moeite waard maakt, is dat de twee concepten zó ontworpen zijn dat ze zowel een lange houdbaarheidsdatum als brede uitstraling beloven. Dat komt vooral doordat ze een antwoord bieden op dé vraag die dergelijke voedselconcepten altijd plaagt: “Wie stellen voldoende belang in onderhoud en beheer?”. Pagina 4

Pagina 6

Scoor meer met een webshop in uw PDF-en. Velen gingen u voor en publiceerden onderwijscatalogi online.

479 Lees publicatie 172Home


You need flash player to view this online publication